BHV EHBO betekenis

09 juni


Wat is het verschil tussen BHV en EHBO?

Een ongeluk zit in een klein hoekje en moet uiteraard voorkomen worden. Wat wat als er toch een ongeluk gebeurt, zijn er dan collega's in de buurt die u kunnen komen helpen? Dit blijft uiteraard maatwerk waarin het risico in een kantoor anders zou zijn als een ongeluk op een bouwplaats. Het gebruik van BHV middelen zoals een EHBO koffer is op voorhand bestemd voor de EHBO-er of de BHV-er. Maar zijn deze mensen dan ook wel getraind om EHBO of BHV toe te passen, weten ze hoe ze de EHBO koffer moeten gebruiken? Kunnen alleen mensen met een EHBO diploma eerste hulp bieden, of zijn dit ook de BHV-ers die aanwezig zijn in het pand. Wat is eigenlijk het verschil tussen BHV en EHBO?

EHBO cursus 360veiligheid

EHBO cursus

EHBO staat voor: Eerste hulp bij ongelukken. Een EHBO-er probeert om verdere lichamelijke schade aan het slachtoffer te voorkomen totdat dit slachtoffer in handen is van deskundige hulp zoals de ambulance. Er zijn ook zaken dat er geen overdacht plaatsvindt zoals bij kleine huishoudelijke ongelukken. Er zijn ongelukken die prima door een persoon behandeld kunnen worden die enkel een EHBO cursus gevolgd heeft. De hulpverlening van een EHBO bestaat o.a. uit de volgende taken:

 1. Eerste hulp verlenen bij slachtoffers met bedreigde vitale functies
 2. Het alarmeren en samenwerken met de ambulancedienst, brandweer en politie

Wat leert u tijdens de EHBO cursus:

 1. Volgorde van handelen bij eerste contact
 2. Het reanimeren van circulatiestilstand
 3. Het reanimeren (combinatie van hartmassage en beademen)
 4. Het stelpen van ernstige bloedingen
 5. Shock preventie en behandeling
 6. Het stabiliseren van een bewusteloos slachtoffer
 7. Volgorde van handelingen bij verdenking van luchtwegobstructie door vreemd voorwerp

Of EHBO verplicht is voor medewerkers die werkzaam zijn in een bedrijf hangt af van de risico's in een bedrijf. Veelal worden de EHBO-ers in bedrijven vervangen door BHV-ers die de uitgebreide Bedrijfshulpverlening BHV cursus hebben gehad. 

BHV cursus

BHV staat voor bedrijfshulpverlening. BHV-ers moeten actie ondernemen als er iets gebeurt, met name in bedrijven. 1 van de taken van een BHV-er is EHBO. Een BHV-er kan dus ook eerste hulp verlenen zoals een EHBO-er dan kan. Echter is de taakverantwoordelijkheid van een BHV-er groter dan die van een EHBO-er. Een BHV-er heeft ook de taak om een brand te kunnen blussen, medewerkers te kunnen alarmeren en een gebouw snel te kunnen ontruimen. De BHV-er zorgt ervoor dat bij brand of calamiteit de ontruiming rustig en profesioneel verloopt en mensen in veiligheid brengt. 

Om BHV-er te worden, moet je een BHV cursus volgen. Uiteraard bieden wij deze BHV cursussen aan tegen scherpe tarieven. Wat leer je tijdens de BHV trianing:

 1. Eerste hulp kunnen verlenen bij ongevallen
 2. Een beginnende brand kunnen beperken en bestrijden
 3. Kunnen reanimeren met een AED-apparaat
 4. Collega’s en bezoekers kunnen evacueren bij noodsituaties
 5. Ongevallen kunnen voorkomen en beperken
 6. Overheid hulpverleners kunnen alarmeren en mee samen kunnen werken

BHV-ers zijn vanuit de Arbowet verplicht bij elk bedrijf. Hoeveel dit er moeten zijn, hangt af van verschillende factoren. Deze factoren worden inzichtelijk gemaakt in de RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) 

BHV opleider 360veiligheid arnhem

Verschil BHV en EHBO

Zoals hier boven te lezen is zijn BHV-ers breder opgeleid dan de EHBO-ers als het gaat om brand en ontruimen. De EHBO-er weet weer meer van eerste hulp bij ongelukken. Ondanks de overlap van BHV en EHBO (gebruik AED, Reanimatie, verbandleer etc) is voor bedrijven raadzaam om mensen op te leiden tot BHV-er. Hiermee voldoet u aan de wettelijke verplichting uit de arbowet. Heeft u geen bedrijf maar wilt u toch eerste hulp kunnen bieden, dan is de EHBO cursus een prima cursus. Ook is de EHBO cursus prima als aanvulling op het bestaande aantal BHV-ers in een organisatie. 

Heeft u nog vragen over BHV of de EHBO, wij staan als 360veiligheid graag voor u klaar! U kunt ons bellen of mailen. 

Wij bieden beide cursussen aan en u kunt zich makkelijk online inschrijven!