Ontruimingsplan

Ontruimingsplan maken

In een ontruimingsplan staan alle procedures die tijdens een calamiteit moeten worden uitgevoerd. In dit ontruimingsplan staan belangrijke procedures zoals taken, bevoegdheden en functies van de BHV organisatie. Want ook u wilt weten wie welke taken heeft en de leiding heeft bij een ontruiming. In het ontruimingsplan is rekening gehouden met diverse soorten calamiteiten en hoe ermee omgegaan moet worden. Rekening houdend met een bommelding, brand, stroomuitval etc. 

Het ontruimingsplan geeft verkort het volgende weer:

  1. Hoe de ontruiming geregeld is
  2. Wie er verantwoordelijk zijn voor de BHV
  3. Wie welke taken heeft
  4. Hoe de hulpverleningsdiensten worden opgevangen
  5. Wie de leiding heeft tijdens een ontruiming
  6. Procedures
  7. Telefoonnummers van belangrijke mensen
  8. Gevaarlijke stoffen van het bedrijf
  9. Plattegronden van het bedrijf
  10. etc etc

Wanneer is een ontruimingsplan verplicht?

Een ontruimingsplan is verplicht als er een brandmeldinstallatie aanwezig is. Deze brandmeldinstallatie is weer gebaseerd op het eerste lid artikel 6.20 van het bouwbesluit. Ook als u een omgevingsvergunning brandveilig gebruik of een gebruiksmelding heeft is een ontruimingsplan verplicht. In de praktijk zijn er ook voldoende bedrijven dit hier niet aan hoeven te voldoen, maar die toch voor eigen veiligheid een ontruimingsplan laten opstellen. 

Ontruimingsplan opstellen? Hoe verder?

In de praktijk kan onze brandveiligheidsspecialist vanuit bestaande middelen een goed ontruimingsplan opstellen. Dit aan de hand van aangeleverde bedrijfsinformatie, bouwtekeningen, ontruimingsplattegronden etc. Het kan noodzakelijk zijn om een schouw uit te voeren als aangeleverde zaken onvoldoende duidelijkheid geven. 

Ontruimingsplattegronden zijn onderdeel van het ontruimingsplan, als blijkt dat deze niet up tot date meer zijn, kunnen wij deze opnieuw voor u opstellen en verwerken in het plan. Deze worden geleverd in een kliklijst en formaat naar keuze. 

Het ontruimingsplan wordt digitaal aangeleverd waarna u zelf het plan kunt bekijken op eventuele aanpassingen. Als er een correctie door het bedrijf heeft plaatsgevonden, zullen wij het ontruimingsplan comleet maken. 

Als het ontruimingsplan gereed is, krijgt u dit digitaal van ons aangeleverd. 

Onze uitruimingsplannen worden opgemaakt voor onze brandweerpreventisten met jarenlange praktijk ervaring. Zij geven ook de BHV trainingen en verzorgen ontruimingsoefeningen aan de hand van de opgemaakte ontruimingsplannen. U kunt dus de plannen direct oefenen met een training. 

Wat kost een ontruimingsplan?

De prijs van een ontruimingsplan is afhankelijk van verschillende factoren. Wij maken graag een prijs op maat voor u. U kunt ons contacten via info@360veiligheid.nl of gebruik te maken van de contactpagina waar ook ons telefoonnummer staat. Wij zijn u graag van dienst.